Питайте Саша Джорджевич кой е най-горчивият му хап като играч. Ще ви говори за жегата през юли, американците и олимпийските игри в Атланта. От 18 години той неизменно се връща назад към столицата на щата Джорджия. Иска реванш и съдбата му предоставя този шанс. 

2 август 1996 г. САЩ разбиват Югославия с 95:69. Двата отбора се сбиват в началото на мача, заради сблъсък между Карл Малоун и Владе Дивац. Селекционер на "плавите" е легендата Желко Обрадович. Тогава той е едва 36-годишен. Тимът на американците си е Дрийм отвсякъде: Карл Малоун, Дейвид Робинсън, Реджи Милър, Пени Хардуей, Чарлз Баркли, Хакийм Олайджуон, Скоти Пипън, Джон Стоктън, Шакил О'Нийл, Гари Пейтън, Мич Ричмънд...

Саша Джорджевич е сред големите имена на югославския тим. Заедно с Дивац, Предраг Данилович, Деян Бодирога, Жарко Паспал, Желко Ребрача, Деян Томашевич и др. Джорджевич завършва финала с актив от 13 точки и 6 асистенции. Паспал вкарва също 13, а Бодирога 19. Адмирала разпилява "орлите" с 28 точки за домакините на олимпиадата, Реджи Милър добавя 20, а Пени Хардуей 17.

В неделя вечер Джорджевич ще изведе Сърбия вече като треньор срещу САЩ. И в душата му ще тлее онзи огън от недовършената работа преди 18 години в Атланта. Дали ще се справи по-добре като наставник, отколкото като гард на Югославия? Въпрос, на който никой няма правилен отговор. Отговорът ще дойде от онова, което ще се случи в Мадрид. 14 септември, 22,00 часа. Последен двубой на Мондиала.  

А за лудите фенове на баскетбола, тук е цялата среща за олимпийската титла от 1996 г.: