От любов към играта. Това е мотото на Националната аматьорска лига по баскетбол, която тази есен стартира за четвърти пореден сезон. Зад проекта стои Мартин Механджиев. Той е на 22 години, четвъртокурсник в УНСС и с над 10-годишен стаж в играта между двата коша. Администратор и технически секретар на БК Септември (София). Едва 17-годишен, Механджиев изкарва курс за съдия. Това не е изненада като се има в предвид, че е син на един от най-добрите международни рефери Марин Механджиев. Мартин е закърмен с въздуха в баскетболната зала. Попада там от бебе и...забравя да излезе до днес. Защо ли? Ами, от любов. Към играта...

- НАЛБ е на прага на четвъртия си пореден сезон. Кой бе най-ценният урок, който ти дадоха изминалите три години?
- Много са ценните уроци, които получих през изминалите три години. Най-ценният обаче е много ползотворен и аз вярвам в истинността му - няма невъзможни неща. С много труд, усилия, желание, отдаденост и лишения всичко може да се постигне, при това въпреки всякакви недоброжелатели.

- Рекордните 35 отбора потвърдиха участие за 2014/2015. Това е сигнал, че НАЛБ набира все по-голяма популярност у нас. С каква амбиция влизаш в новия сезон?
- Амбицията ми е участниците в НАЛБ да се забавляват покрай любимата игра. Надявам се всеки двубой и всяко мероприятие на НАЛБ да бъдат празник на баскетбола. Много ми се иска дейността ни да запали колкото се може повече хора.

- Първенство, турнир за Купата на НАЛБ, 3 на 3 турнир. Какво стои пред НАЛБ в близките месеци, освен подготовката на шампионата?
- Имаме страшно много идеи. Предпочитам обаче да говоря за действията ни, а не за чудесните цели, които сме си поставили. При всички случаи, освен много по-силното първенство, пред НАЛБ предстои "Н"-то ("Национална" - б.а.) да придобие смисъл. Знам, че процесът ще е бавен и изморителен, но се надявам, че нещата ще се получат.

- На 18 години да се захванеш с проект като НАЛБ изисква доста кураж, че и доза лудост. Срещаш ли подкрепа от близките? Мотивират ли те онези, които не гледат сериозно на твоята кауза? Със сигурност има и такива...
- Разбира се, че близките и приятелите ми ме подкрепят. Факт е, че понякога ми се сърдят, че нямам почти никакво свободно време заради отдадеността си на баскетбола и НАЛБ, но мисля, че ме разбират. Относно хората, които не гледат сериозно на каузата НАЛБ, те ме мотивират. Ако трябва да съм честен, тези хора вече са значително по-малко в сравнение с 2-3 години назад. Тогава мнозина ме въприемаха като наивник и мечтател.

- Ако сега трябва да се обърнеш към всички млади хора, които обичат играта и да ги спечелиш за обществото НАЛБ с три думи, кои ще избереш?
- НАЛБ е общност на хората, които обичат баскетбола, които не са обременени и които имат чисти идеи. Всичко това се обхваща от мотото ни "От любов към играта!", а ако трябва да бъдем пунктуални и да стигнем до 3 думи, то нека бъдат: Любов към баскетбола.