От седмица насам Христо Николов вече се подготвя с новите си съотборници от Олимпия Любляна. Предстои му тежък и отговорен сезон, както в Словения, така и в Еврокъп и Адриатическата лига. За никого не е тайна, че юношата на ЦСКА стои зад проекта на BBALL.BG. Той намери време да разговаря и за съвместната дейност с НАЛБ. Ето и споделеното от капитана на националния тим:

НАЛБ: Това лято бе избран за капитан на националния отбор. Контузия те спря от участие в квалификациите още след първия мач с Холандия. Какво не ни достигна да се класираме за европейското?

Христо Николов: Липсваха ни най-вече опит и вяра. Все неща, които идват на мястото си с времето. За голяма част от момчетата това бе първо лято в националния. Аз обаче съм оптимист. Тепърва предстои тимът да се развива, да помъдрява и да успява. Имаме талант и характер, но за да се шлифоваме трябва време. Видяхте, че в последния мач победихме фаворита в групата Израел, което само по себе си говори, че можем да се справяме и със сериозни съперници. Надявам се, че след няколко години ще берем плодовете на труда си.

НАЛБ: Финландия и Украйна, които уж не би трябвало да ни превъзхождат, участваха на световното. С какво толкова дръпнаха пред нас?

Христо Николов: В последните години във финландския баскетбол се наливат много средства. Местната федерация влага много енергия и усилия в името на това този отбор да успее. Евроквалификацията през 2011 г. постави ново начало за скандинавците. Ако мога да посоча конкретни причини за възхода им, то това са последователността и търпението, с които работят. При украинците ситуацията е съвсем друга. Те имат изключително богата история като част от СССР. При тях огромната заслуга е на треньора Майк Фратело. Американската школа, за наше съжаление, превъзхожда в пъти европейската.

НАЛБ: Да поговорим за кариерата ти на клубно ниво. След като стана шампион с Лукойл Академик, ти напусна в посока чужбина. Премина през силни отбори в Румъния, Унгария и Франция, а сега си част от словенския Олимпия Любляна. Това те прави един от най-успешните ни баскетболисти зад граница. Каква е разликата между играта, която се практикува навън и тази у нас?

Христо Николов: В организацията, в отношението, в дисциплината, в начина на мислене. Навън се гледа в перспектива, а тук работим на парче. В България не откривах подкрепата и уважението, които получих и получавам в чужбина. Във вените ми тече българска кръв, няма как да не ми е мъчно за родината. В момента обаче виждам развитието си другаде.

НАЛБ: Сподели малко повече за проекта BBALL.BG - как се стигна до него, каква е целта му?

Христо Николов: Проектът BBALL.BG стартира преди няколко години и единствената му цел е да даде свеж прочит и обективна гледна точка на българския и световния баскетбол. Желанието ми е да развивамe сайта постоянно и от няколко седмици вече е факт новата му доста по-функционална платформа. Идеите ни са много, прилагаме ги постоянно и вярвам, че вече си личи. Ще продължим да работим в тази посока.

НАЛБ: Чисто баскетболните ти качества са известни, но ти отделяш време на редица социални и благотворителни инициативи извън терена. Откъде черпиш мотивация?

Христо Николов: Баскетболът ми е дал много. Изградил ме е и като спортист, и като човек. Време е и аз да му върна дължимото. Така гледам на нещата. Не ми тежи, въпреки че всяко нещо изисква сили. Няма да спра да се включвам в различни идеи, да инициирам нови и да се отзовавам, когато ме поканят.

НАЛБ: От любов към играта. Това е и нашето мото. С какво те НАЛБ?

Христо НиколовНАЛБ е страхотен проект, чиито основи са изградени от любовта към играта. Вярвам, че когато правиш това, което обичаш, и го правиш с желание и хъс, резултатите идват, дори след време. Именно това ме впечатли в инициативата ви. Сигурен съм, че лигата ще се радва на все по-голям успех и интерес и за в бъдеще, а на вас желая много кураж, за да не спирате пред трудностите.

НАЛБ: Какво е мястото на НАЛБ в новия проект на BBALL.BG?

Христо Николов: BBALL.BG цели да отразяваq колкото се може повече баскетболни събития и проекти. В лицето на НАЛБ виждам желание, професионализъм и отдаденост, които са в състояние да заразят всеки, който стои близо, а дори и не толкова близо до играта. Каузата на лигата ви е да се запази чиста любовта към спорта. Именно в тази посока гледам и аз. Затова смело мога да кажа, че съвместната ни идея ни обедини.

НАЛБ: Една от целите пред НАЛБ е да създаде необременено общество, в което всеки да милее за баскетбола. Иска ни се да има обединение между баскетболните хора у нас. Вярваш ли, че е възможно?

Христо Николов: В един перфектен свят, защо не? Дано и в нашия се случи. Желая ви го от сърце и вярвам, че и да има препятствия, ще ги преодолеете.