С Христо Петков от Ботев 2012 започваме серията интервюта с представители на отборите, потвърдили участие през новия сезон. 2014/2015. Тимът от Враца пръв се записа официално, минути след като бе даден старт на процедурата. Цветков е един от двигателите на баскетбола в областния град в Северозападна България. Той е спортен директор на Ботев 2012 и главен треньор в клуба.

- НАЛБ: Ботев 2012 пръв потвърди участие през новия сезон. С какво ви спечелихме за каузата на НАЛБ?

- Христо Цветков: В клуба ни има сериозна организация, следим всичко, което излиза в баскетболното пространство, като започнем от участието на мъжкия тим и стигнем до подрастващите – информация за заявки, срокове, картотеки и т.н.. Имаме и ясна визия къде и с какви отбори ще участваме. Затова и толкова бързо беше подадена заявката. НАЛБ ни впечатли с цялостната си организация и с това, че се обръща внимание на детайлите. Част от нещата, които ни впечатлиха, са воденето на статистика, това че не се съкращава времето на мачовете (честа практика в България), съдийство, секретарски апарат. Има и доста други неща, но посочените са достатъчни, за да отговоря с какво ни впечатли НАЛБ. НАЛБ ни спечели с отношението си към баскетбола.

- НАЛБ: Спечелихте турнира за купата на НАЛБ през последния сезон. Какви са целите за предстоящия?

- Христо Цветков: Изключително сме щастливи от този успех. Финалният мач беше невероятен и досега ни е трудно да повярваме, че спечелихме и то без един от лидерите си Цветан Георгиев (б.р. Ботев 2012 надделя над Хелга с 2 точки разлика в изключително драматичен двубой). Никога не сме имали болни амбиции за класиране, поставяли сме си реалистични цели. През новия сезон ще се опитаме да стигнем възможно най-напред и да покажем стойностна игра. Ние сме отбор, който държи на дисциплината, отношението към съперници, съдии и ръководство на лигата.

- НАЛБ: Как намираш нивото в лигата?

- Христо Цветков: Досега не сме участвали в първенството на НАЛБ и затова не мога да дам оценка. В турнира за купата имаше доста силни отбори и играчи, някои от които спокойно могат да играят и в професионални клубове.

- НАЛБ: Във Враца правите нещо специално за баскетбола (Ботев 2012 организира турнири във Враца, включително и международни, а освен това, работи и с подрастващи - б.а.). За всеки мач в НАЛБ изминавате над 200 км. Какво ви мотивира?

- Христо Цветков: Ще си позволя да разделя въпроса на две: какво правим и какво ни мотивира. Целта пред клуба е развитие на баскетбола в нашия град и възстановяването на Враца на баскетболната карта. Клубът е организиран и се ръководи от хора, които са запалени по играта и работят безкористно, без финансова изгода. Точно обратното, средствата на този етап си осигуряваме сами с помощта на спонсори, които привличаме за каузата. От създаването на Ботев през 2012 г. участвахме по различни програми на Министерството на младежта и спорта: Спорт за децата в свободното време и Спорт за деца с увреждания и деца в риск. Спечелихме проект по програма: „Извършване на ремонт и модернизация на съществуващ спортен обект”, осъществен с финансово подпомагане от спортното министерство. Проектът беше на стойност над 110 000 лв, като за неговото осъществяване голяма заслуга имаше и кметът на община Враца, инж. Николай Иванов. Със средствата беше изцяло ремонтиран салона на ПГТР – Враца - настилка, съблекални, покрив, осветление, нови табла и рингове. Това беше и най-големият проект, спечелен от спортен клуб на територията на Северозападна България. И сега какво ни мотивира. На първо място любовта към баскетбола. Целта ни с участието на мъжкия отбор е да запалим и привлечем младите – подрастващите в клуба. Такава е и визията на клуба – развитие на школата и участие с всички възрастови групи.

- НАЛБ: Очевидно това, което събира Ботев 2012, може да се опише и с мотото на НАЛБ – „От любов към играта!”. Може ли в България да има обединение на баскетболното общество, към каквото се стремим от НАЛБ, а безспорно и вие?

- Христо Цветков: Много ми се иска, но честно казано не ми се вярва. За съжаление, има хора, които са се наместили на разни постове, само за да взимат заплати, без да допринасят с нищо за развитието на баскетбола.

- НАЛБ: Има ли нещо в НАЛБ, което би било добре да се промени към по-добро?

- Христо Цветков: Не се сещам за нещо конкретно, но със сигурност има неща, които могат да се направят. Когато имаме конкретни идеи, ще ги споделим.

- НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

- Христо Цветков: Ще бъде чудесно тази невероятна инициатива да залее цялата страна и НАЛБ да организира мероприятия не само в София.

Автор: Мартин Механджиев