Още по темата

Единственото нещо, на което хората са подвластни е времето. Сигурно подобно нещо е преминало през главата на Дейвид Стърн поне един път през последните месеци, откакто той обяви оттеглянето си през октомври. Кой е Стърн и какво в превръща най-силното първенство през последните 30 години, ще се опитаме да Ви разкрием в следващите редове.

Дейвид Стърн е роден на 22 септември 1942 г. в Ню Йорк. Израства в Тийнек, Ню Джърси в еврейско семейство и учи в местната гимназия. По-късно Стърн е приет в Университета Рутджеръс в Ню Джърси като завършва история през 1963 г.

Първият му допир с НБА е през 1966 г. като консултант в “Проскуйер Роус”. През 1978 г. Стърн става главен юрисконсулт в Лигата по времето на Лари О`Брайън. Две години по-късно той става изпълнителен вицепрезидент на НБА. По това време са взети важни решения с Асоциацията на играчите свързани с лекарствата и заплатите. На 1 февруари 1984 г. Стърн застава начело на Лигата като комисар, наследявайки на поста Лари О`Брайън. През същата година четири от легендите в НБА започват своят път в първенството на извънземните - Хакийм Олайджуон, Майкъл Джордан, Чарлз Баркли, и Джон Стоктън.

През последните 30 години Стърн отдава живота си на каузата, наречена НБА, като част от решенията и мерките, които взима и налага като комисар определят насоката на развитие на Лигата.

Юни 1985 г.Проектът за драфт и Патрик Юинг

Стърн и ръководството на НБА разработват проект за системата на драфта, която да позволи на отборите, които не участват в плейофите да вземат по-преден номер в проектобюджета в зависимост от класирането си през последния сезон. Бившият възпитаник на Джорджтаун Патрик Юинг става избор №1 в първия драфт в НБА през 1985 г. от Ню Йорк.

Януари 1986 г.: Забраната на Джон Дрю

Дейвид Стърн поставя начало на програмата за забравени вещества, които играчите в НБА не трябва да използват, както започва и битка с употребата на наркотици. Първият, който попада под сериозните мерки на тази програма е двукратният участник в Мача на звездите Джон Дрю. Бившият баскетболист на Хюстън записва средно по 20.7 точки и 6.9 борби в кариерата си, но остава без работа, след като за трети път е хванат да употребява кокаин. Месец по-късно същата участ сполетява и звездата на Бруклин Нетс Майкър Рей Ричардсън.

Октомври 1988 г.Нови участници

През 1988 г. Стърн и собствениците на отбори решават да разширят сферата на влияние на НБА. От Флорида се присъединяват Маями и Орландо. В този число може да добавим образуването на Шарлът и завръщането на Минесота в Минеаполис. Стърн е с оснона заслуга за присъединяването на Торонто Раптърс и Ванкувър Гризлис към НБА, като последните се отказват няколко години по-късно.

Ноември 1991 г.Оттеглянето на Меджик Джонсън

През ноември 1991 г. Стърн е рамо до рамо с легендата на Лейкърс Меджик Джонсън, когато той обявява, че е носител на вируса на СПИН. Последиците от дадената пресконференция довеждат до множество повдигнати въпроси и до преждевременното оттегляне на Джонсън. Той се завръща няколко години по-късно, за да добави още 32 мача в кариерата си като играч.

Юли 1992 г.Дрийм Тийм

Специалистите по време на Олимпиадата! Майкъл Джордан Меджик Джонсън и Лари Бърд извеждат САЩ до олимпийското злато в Барселона и това оказва сериозна влияние около ситуацията в историята на световния баскетбол. НБА става все по-популярен по целия свят и то не без заслугата на Дейвид Стърн.

Януари 1999 г. и декември 2011 г.Времената на локаутите

По време на своето управление Стърн се справя с множество трудности и преговори с баскетболисти и клубове. На два пъти в кариерата си като комисар 71-годишният Стърн посяга към варианта с локаут – през януари 1999 г. и декември 2011 г. Поводът за това е недоволството на собственици на клубове от финансовите претенции на играчи. Последният локаут от преди 3 години променя основно правилата за договорите и данъците в НБА.

Юли 2007 г.Случаят Тим Донахи

Тим Донахи подаде оставка като съдия в НБА, след като повече от 13 сезона ръководи мачове в Лигата. През август 2007 г. Донахи признава за измама и изнасяне на вътрешна информация, след като приема подкупи от букмейкъри срещу изнасяне на вътрешна информация. Стърн е категоричен, че Донахи е действал самостоятелно и дори помага на ФБР с разследването.

Декември 2010 г.НБА купува отбор  

Ню Орлиънс попада в неприятна ситуация, след като Джордж Шин и Гари Шуест решават да продадат отбора. Стърн обаче се обявява против това  и се опитва да го запази по всякакъв начин. Затова той стига да решението НБА да откупи отбора и да му се опита да му намери собственик. През 2012 г. Том Бенсън става собственк на Ню Орлиънс, слад като се изръсва с $ 338 млн.