Още по темата

На 18 години и половина той подлуди Европа и скаутите в САЩ. Превърна се в нй-добрия шести играч в силната гръцка лига и накара половин континент да го следва по петите. В същото време Александър Везенков остава здраво стъпил на земята, скромен, мълчалив и премерен в думите си. Името му отново е на път да подпали трансферна война, а самият той държи на всяка цена да я избегне. Ще остане ли в Арис? Има ли оферта от Ефес? Отаказа ли се от НБА? Говори Везенков-младши.

- Загрижен ли си за бъдещето?

- Загрижен, не. Това би означавало да съм разтревожен за това, което ми предстои, а това не е така. Очакване е точното чувство, което изпитвам. Имам договор с Арис, удовлетворен съм от годината, която изпращам с отбора. Предстои ми среща с ръководството, след която се надявам да се прибера спокоен за лагера на националния отбор и историята с мен в никакъв случай да не придобие размерите на сага това лято.

- Има ли официална оферта за теб от Ефес?

- Официално предложение не е постъпвало, нито до мен, нито до мениджъра ми. Присъствието на бившия ми треньор в Арис Вангелис Александру там дава повод да се коментира подобна възможност, но на този етап няма нищо повече. Ако някой от този клуб проявява интерес и дойде да се срещне и разговоря с мен, ще го изслушам.

- Би ли искал да играеш в Ефес?

- Ефес е голям клуб, с традиции, участва на най-високото европейско ниво - Евролигата. От друга страна не съм сигурен, че най-доброто решение за всеки млад играч е да попадне на такова място, толкова рано. За младите играчи от първостепенно значение трябва да бъде доверието, което ще получават и минутите, които ще им се гласуват на терена.

- Да не би да казваш, че не си готов за стъпка като тази?

- Казвам само, че за момчета на 17, 18 и 19 години приоритет не трябва да бъдат парите и икономическата страна на трансфера. Така виждам нещата аз. За мен на първо място стои доверието, което в Арис аз имам на своя страна. След това се нарежда всичко останало.

- Дали би казал същото, ако те потърсят от Панатинайкос и Олимпиакос?

- Говорим хипотетично. Това са големи имена в европейския баскетбол и трудно едно дете би намерило подходящата роля за своята възраст и развитие именно там. Много бих бил щастлив ако след няколко години аз ги убедя, че заслужавам доверие от тяхна страна и място в техните редици. За мен би било огромна чест да чуя, че исторически клубове като ПАО и Олимпиакос се интересуват от услугите ми.

- Прости ли се с мечтата за НБА?

- Не, за там мечтае всеки баскетболист. Тази година не ми е приоритет, догодина може би ще мисля по друг начин и вероятно името ми ще попадне в лотарията.