Още по темата

Далеч от скандалите и ругатните в родния баскетбол един 18-годишен българин фигурира в челото на всички списъци с най-големите таланти на играта не само в Европа, но и в света. Неговото име е Александър Везенков. Той бе причината през последните месеци скаути на пет отбора от НБА, начело с 16-кратните шампиони в Лигата отвъд океана „Лос Анджелис Лейкърс“ да направят пътека до Солун, за да следят под лупа изявите му в „Арис“.

- „Лейкърс“, „Финикс“, „Портланд“, плюс половин баскетболна Европа говори само за теб. Чувстваш ли се специален?

- В никакъв случай. Така съм възпитан, че се опитвам да остана здраво стъпил на земята и всеки следващ ден да правя крачка напред. Може да е малка, но да е към добро. Не се влияя от това какво се пише и говори за мен. Имам супер семейство, което ми помага да туширам напрежението.

- Скромността ти обаче е малко притеснителна. Най-добър млад играч на Гърция, най-добър млад играч на България, най-добър реализатор на европейското за юноши. Наистина ли не се ласкаеш от суперлативите?

- Те не ми вършат работа. Това, което съм научил от баща ми (б.а. директорът на „Лукойл Академик“ и треньор на шампиона на България до края на сезона Сашо Везенков) е да се питам сам-себе си какво не съм успял да направя, вместо какво съм. Вярвам, че мога да стигна наистина далеч, но ме чака страшно дълъг път. Ако в следващите 10 години не реализирам потенциала си на 100%, а на 90%, за мен ще означава, че съм се провалил.

- Докъде се простират мечтите си? Колко далеч искаш да стигнеш?

- Целта ми е да пробия в НБА и да оставя следа в Лигата като стойностен европеец. Някой ден и това ще се случи. В момента съм на 18 години и за мен на първо място стои доверието, което получавам. За мен е важно да играя, колкото се може повече. Нямам амбции да попадна в голям отбор, в който да търкам пейката. Не се чувствам готов все още и ще изчакам, колкото е необходимо. В „Арис“ ме обичат, помагат ми, там са повечето ми приятели.

- Не си роден в България, никога не си учил в наше училище, но в същото време отказа да играеш за гръцкия национален отбор. Защо?

- Защото съм българин и се гордея с това. Родителите ми, цялата ми фамилия, всички ние сме българи и независимо от трудните времена тук, аз не мога да се откажа от родината си. Да, ако играех за Гърция всичко щеше да е различно. Вратите на най-големите европейски грандове щяха да са широко отворени за мен. Но на това аз казвам лесен път и не ми харесват лесните неща в живота.

- Прибираш се често, но за малко. Какво ти прави впечатление в порядките тук?

- Злобата и завистта между хората. Способни са да се разкъсат едни други. Успял българин е равно на омраза. Навсякъде има завист, но у нас е в страшни размери. Усещам го и върху семейството си, но това не ме интересува.

- Притесняваш ли се, че около името ти постоянно се шуми?

- Не, аз съм много спокоен. Дори когато играя пак съм спокоен. Нервите ми се опъват само като гледам мачовете на „Лукойл“ и напрежението в баща си. Отстрани той дава вид, че е силен и непоклатим, може би без чувства, но и той е човек като всички нас и има своите слабости.

- Във вашия дом човекът в сянка е майка ти. Защо?

- Защото майка ми е либерото в нашето семейство. Тя е там, където най-силно имат нужда от нея. Дали аз в Солун, дали баща ми в България, дали сестра ми в Кипър. Подкрепата й не може да се опише с думи. Благодарен съм й. Чувам се често и със сестра ми. Няма скоро да я видя, заради ангажиментите си към националния отбор. При последния ни разговор по телефона ми каза да избера да отида там, където ще изпитвам удоволствие от играта и ще се чувствам щастлив. Ние сме сплотена фамилия. Не се предаваме пред трудностите, но и не се величаем.

Това е той

Александър Везенков е роден на 6 август 1995 г. в Никозия (Кипър). Ръст 206 см. Крило на „Арис“ Солун. Най-добър млад баскетболист на Гърция и България за този сезон. Спечели наградата на медиите у нас за талант на 2014 г. в памет на спортния журналист Рачо Колев „Едно сърце, една игра“.

Най-полезен играч и реализатор №1 (22,4 точки средно на мач) на европейското за юноши до 18-годишна възраст в Латвия през 2013 г. С екипа на „Арис“ този сезон записа средно по 12,0 точки и 6,0 борби в първенството.

Турци дават за него 250 000 евро

Александър Везенков се очаква да бъде най-спряганото име на европейския баскетболен пазар това лято. Младокът има договор с „Арис“ за още две години, но почти сигурно ще напусне преждевременно клуба от Солун. Срещу 250 000 евро правата му могат да бъдат откупени и сумата е заложена като клауза в контракта.

Говори се, че фаворит да привлече българина е „Анадолу Ефес“ от Истанбул. Там вече са приготвили необходимите средства, за да си осигурят услугите на таланта.

Треньор на турците е бившият наставник на „Арис“ Вангелис Ангелу, който даде път на Везенков в мъжкия тим на „Арис“ миналата година. Селекционер на участника в Евролигата от новия сезон пък ще бъде сръбската легенда Душан Ивкович.

Автор: Влади ЛАЗАРОВА, в. "Преса"